Buchla Easel reproductie van Arturia

buchla easel V

De Buchla Music Easel is door Arturia gereproduceerd en verkrijgbaar als één van haar V instrumenten,  los of als onderdeel van het V Collection 6 pakket.

Het origineel is de creatie van de in 2016 overleden Don Buchla. De Buchla Music Easel werd in 1973 op de markt gebracht en heeft samen met Moog de basis gelegd voor de elektronische muziek zoals we die tot op de dag van vandaag kennen.

De Buchla Music Easel was, zoals ieder modulair elektronisch muzieksysteem, een instrument met een steile leercurve en het was voor de muzikant niet makkelijk om er snel toegankelijke muziek mee te produceren. Zoals we van Arturia mogen verwachten heeft men de software versie nu voorzien van extra mogelijkheden waardoor dit eenvoudiger wordt.

Het patchboard is dummy proof. Naast de oorspronkelijke kleurcoderingen lichten de aansluitingen alleen op bij een juiste schakeling. Dit maakt de weg naar een gewenste bruikbare sound een stuk korter.

De Music Easel had geen ruisbron. Die is nu door Arturia toegevoegd aan de preamp, wat handig is voor ritmische muziekelementen.

Ook heeft men een feedback loop naar de preamp gemaakt om de klanken te kunnen laten janken. Het werken met feedback loops kan snel uit de hand lopen, dus denk aan je gehoor!

De Music Easel V heeft waanzinnige klankmogelijkheden, maar kan wel behoorlijk wat rekenkracht vragen van de computers processor. Ongeveer 20% bij een Intel i7 is niet ongewoon. Dit is per klank. De Easel V is polyfoon en kan er vier stapelen. Dat is maximaal tachtig procent van de rekenkracht.

Voor de bediening heeft de Buchla Easel V een 32-step sequencer, een left/right hand configuratie, een gravity XY modulatie bron.

Tenslotte zijn er 10 effecten en 300 presets van professionele sound designers aan boord.

Bron (deels parafrase): arturia.com

Catagorien
Audio

Gerelateerd