MASCHINE JAM productie en performance systeem

De introductie van MASCHINE JAM brengt me in verwarring.

Als toetsenist en gitarist trok ik tot een aantal jaren geleden een soort denkbeeldige grens tussen de muzikant en de DJ.
Een muzikant beheerst een muziekinstrument en maakt, als hij/zij wat moderner is ingesteld, gebruik van midi en een DAW voor opname en productie. Een DJ hoeft daarentegen geen muziekinstrument te beheersen en kan door sampling en looping via een DAW ook tot muziekproductie komen. Kennis en vaardigheid op een muziekinstrument, zoals bijv. DJ Afrojack met piano, is een pr√© maar geen voorwaarde. Gevoel voor ritme en dancemuziek die bij het publiek in de smaak valt wel. Althans dat is wat ik vond. Een DJ vindt zijn installatie waarschijnlijk een muziekinstrument.

De komst van de MASCHINE JAM van Native Instruments brengt mij nu op andere gedachten. Natuurlijk heeft het de multi track step sequencer en een matrix van click knoppen, maar nu zijn het er 64. Daarbij bevinden zich daaronder nog 8 Smart Strips waarmee alle beschikbare parameters kunnen worden gecontroleerd of beter gezegd bespeeld. Deze Smart Strips zijn een interessante uitbreiding en geven je toch meer het gevoel dat de getriggerde samples kunnen worden bespeeld. Als een muziekinstrument, maar nog steeds binnen de loop uiteraard.

Bron: Native Instruments

Referentie verwijzing:
Promo video MASCHINE JAM

Catagorien
Audio

Gerelateerd

  • Komplete 11 Sketch artiesten

    Komplete Sketches artiesten creaties

    Onder noemer en voor de webpagina Komplete Sketches daagde Native Instruments onlangs 24 digitale muzikanten uit tot het maken van creatieve muziek. Daarbij mocht alleen gebruik worden gemaakt van instrumenten en...
  • Komplete-11

    Native Instruments kondigt Komplete 11 aan

    Native Instruments heeft onlangs Komplete 11 aangekondigd. Op 1 September aanstaande zal het software vlaggenschip Komplete 10 worden vervangen door versie 11 met daarin o.m. het ook onlangs vernieuwde,...