Yamaha DX7 door Arturia. Zo goed als het origineel?

yamaha-dx7-v

De sound van de Yamaha DX7 heeft de muziek van de jaren tachtig bepaald. Yamaha heeft deze FM synthesizer geproduceerd van 1983 tot 1986. Het was een instrument dat bij menig muzikant in de setup te vinden was.

De DX7 had een karaktervol, sprankelend geluid. De emulatie van Arturia lijkt zelfs nog iets helderder.
De klankgenerator in de DX7 was gebaseerd op onderzoek van John Chowning van Stanford University. Hij berekende meerdere sinusgolf oscillators die elkaar konden modelleren via 32 algoritmes.

Zie de DX7 V clip bank met enkele voorbeelden van muzikanten die de DX7 hebben gebruikt met korte fragmenten waarop deze te horen is.

De virtuele beschikbaarheid is nu na de FM7 en FM8 emulatie van Native Instruments en die van Propellerhead en CSound, uitgebreid met de DX7 V van Arturia. Genoeg keuze dus.

De DX7 had een breathcontroller die nu op de computer natuurlijk makkelijk te vervangen is met een Akai EWI USB.

Uiteraard heeft Arturia het niet gelaten bij de emulatie alleen, maar allerlei zaken toegevoegd om de DX7 V een software instrument van deze tijd te maken.
Nieuwe golfvormen, een arpeggiator, uitgebreide modulatie en interne FX mogelijkheden, zorgen voor een creatieve reikwijdte die groter is dan het origineel.
Daarnaast zorgt de intuïtieve interface ervoor dat het programmeren van de DX7 (V) overzichtelijker is dan bij de Yamaha DX7. Dit stimuleert de creativiteit.

De DX7 V komt met een grote hoeveelheid presets van FM geluiden uit de jaren tachtig-hits van de Yamaha DX7.  Daarnaast is dit door het Arturia design team uitgebreid met vele nieuwe presets.

Bron (deels parafrase): Arturia

Referentie verwijzing:

Zie de DX7 V clip bank met enkele voorbeelden van presets als loop.

Zie deze YouTube Playlist voor meer DX7 V preset testing:

Catagorien
Audio

Gerelateerd